REGLARE GEOMETRIA ROȚILOR

Photo 2022 06 15 15 02 55

REGLARE GEOMETRIA ROȚILOR (REGLAREA UNGHIURILOR) în Chișinău

Cu siguranță ai auzit de fiecare dată când ți-ai schimbat vreo piesă (sau mai multe) la suspensie sau la sistemul de direcție al mașinii că trebuie să mergi să-ți faci geometria sau în limbaj popular „unghiul de fugă”. De fapt, geometria mecanismului de direcție trebuie verificată și dacă ai „luat” o groapă mai serioasă, dar mai multe despre toate acestea afli din rândurile următoare.

În primul rând trebuie să știi că geometria mecanismului de ghidare este definită de trei unghiuri: de cădere, de convergență și de fugă. Aceasta geometrie constă in reglarea celor trei unghiuri astfel încât roțile mașinii tale să redevină perpendiculare pe sol și paralele între ele.

O reglare incorectă poate duce la uzura prematură a anvelopelor și afectează ținuta de drum a mașinii.

Când trebuie să fac geometria?

Așa cum spuneam mai sus, dacă ai lovit un obstacol (o groapă sau o bordură), dacă remarci că anvelopele se uzează neuniform, dacă roțile scârțâie chiar și la rulaje cu viteză mică, dacă mașina se deplasează în lateral sau volanul rămâne întors când conduci în linie dreaptă, sau dacă înlocuiești un element al suspensiei sau direcției, atunci trebuie neapărat să vizitezi un service specializat pe reglarea geometriei roților.

Reglarea unghiurilor de convergență se face pe cele mai noi echipamente de la Hunter – Stand computer 3D Hunter HawkEYE.

Suportul pentru computer 3D are o mulțime de avantaje față de sistemele laser tradiționale.

Oferă acuratețe maximă de verificare, confort și rapiditate de lucru, deoarece necesită timp minim pentru instalarea și configurarea senzorilor.

Nu necesită baterii, nu necesită fire.

Cel mai recent software, cea mai largă bază de date, flux de lucru simplificat, sfaturi și ghiduri utile, ca să nu mai vorbim de posibilitatea de a imprima rezultatele.

 

Photo 2022 06 15 15 02 56 1024x1024

În sistemele convenționale, senzorii de lichid sunt utilizați pentru a măsura unghiurile verticale, iar unghiurile orizontale sunt măsurate folosind fascicule laser sau chiar cabluri (există încă astfel de exponate în unele locuri).

Blocurile de senzori masive sunt atârnate direct pe roți și oferă o precizie de măsurare destul de ridicată – până la o sutime de grad.

Dar astfel de senzori necesită verificări și calibrări regulate.

Este suficient să loviți sau să aruncați blocul – și trebuie să contactați distribuitorul pentru ajustare, iar acesta este timp și bani.

Întrebați orice specialist: „Când a fost ultima calibrarea a standului dumneavoastră?”. Probabil că nu vei auzi adevărul.

În standul 3D, pe roți sunt atârnate ținte luminoase, reprezentând plăci de aluminiu din plastic rezistent la impact.

Măsurătorile se fac folosind camere video de înaltă precizie fixate permanent pe un perete sau coloană. De aici și numele complexului – HawkEYE (ochiul de șoim).

Un astfel de sistem face posibilă măsurarea unghiurilor chiar și cu o precizie mai mare de 0,01 grade, deși în practică nu se utilizează o precizie mai mare din cauza lipsei de necesitate.

Pentru a asigura acuratețea necesară a măsurătorilor pe un stand 3D, camerele roților sunt calibrate o singură dată, când suportul în sine este instalat.

Astfel, suportul 3D, în comparație cu standurile tradiționale de reglare a roților, oferă nu numai o precizie ridicată, ci și o precizie garantată a măsurărilor.